Infrastructuur & Netwerken Internet

Automatisering staat of valt met de internet verbinding.

Een goede internet verbinding is daarom van essentieel belang. Wij kunnen u daarin adviseren wat voor uw bedrijfsvoering de beste internet oplossing zal zijn. Met onze ruime ervaring op internet gebied en de nauwe samenwerking met diverse internet leveranciers, kunnen wij de meest efficiënte internet verbinding voor u realiseren.

Glasvezel, DSL of kabel?

In Nederland kun je verbinding maken met het internet via de telefoonlijn (DSL), via de kabel en via glasvezel. Verder kun je het mobiele netwerk of de satelliet gebruiken, maar dit laatste komt nauwelijks voor. Wat zijn precies de verschillen en wat past het beste bij jou?

Wat is glasvezelinternet?

Met glasvezel kun je veruit het snelst internetten. Het grote verschil met DSL en kabel is dat data wordt overgebracht via lichtsignalen. Bij DSL en kabel gebeurt dit middels stroomsignalen. Het signaal reist dus letterlijk met 'de snelheid van het licht'. In de praktijk komt dit neer op internetsnelheden tot wel 500 Mbps. Verder werkt glasvezel 'synchroon', wat inhoudt dat de download- en uploadsnelheden hetzelfde zijn. Een filmpje versturen gaat met glasvezel daarom net zo snel als een filmpje ontvangen. En de afstand van je huis tot de wijkcentrale heeft geen invloed op de internetkwaliteit. 

Glasvezel lijkt dus de beste optie als je gebruik wilt maken van internet. Maar de kans bestaat dat je het niet kúnt gebruiken. Glasvezel is namelijk lang niet overal beschikbaar. Gelukkig wordt het op steeds meer plekken aangelegd.

Wat is DSL?

DSL kent verschillende varianten. Zo is er ADSL, ADSL2, VDSL en VVDSL. Bij alle vormen van DSL wordt data overgebracht via de koperlijn, het netwerk van de traditionele telefoonlijn. De V staat voor Very-high-bitrate. VDSL haalt downloadsnelheden tot 50 Mbps en tot 5 Mbps voor uploaden. Voor VDSL mag de afstand van het adres tot aan de wijkcentrale echter niet langer zijn dan 1500 meter. Dat is korter dan bij ADSL. 

Bij DSL wordt data overgebracht middels stroomsignalen. Bij deze techniek is de kans op 'ruis' groter, zeker naarmate de af te leggen afstand toeneemt. Daarnaast is de uploadsnelheid trager dan de downloadsnelheid. Woon je meer dan twee kilometer van de centrale? Dan wordt je internet al direct een stuk langzamer. VVDSL vermindert de nadelige effecten van ruis en lijnlengte. Het haalt downloadsnelheden tot 100 Mbps en uploadsnelheden tot 10 Mbps - afhankelijk van de lijnlengte.

Wat is kabelinternet?

Met 'de kabel' bedoelen we de oorspronkelijke televisiekabel. Middels stroomsignalen wordt data overgebracht via deze kabel. In tegenstelling tot glasvezel en DSL kan bij kabelinternet alleen de netwerkbeheerder zijn diensten aanbieden.

De snelheid van het internet hangt af van het pakket dat je aanschaft. Een voordeel is dat de beloofde snelheid tevens de daadwerkelijke snelheid is. De afstand tot de centrale heeft namelijk geen invloed op de kwaliteit. Ook telefonie en (interactieve) televisie vertragen de internetsnelheid niet.

Alternatieven

Mobiel internet - Met de komst van 4G is mobiel internet als vervanging voor vast internet een optie geworden. Er is een speciaal modem voor nodig.

Voor deze technieken geldt dat deze alleen interessant zijn voor (buiten)gebieden waar vaste internetverbindingen niet toereikend zijn. VDLX biedt in buitengebieden 4G voor thuis en werk aan.